Een goede boormachine is een onmisbaar gereedschap op de bouw. Maar ook voor privé komt een boormachine vaak goed van pas. Bijvoorbeeld voor het ophangen van kasten, spiegels, planken, de tv of een gordijnroede. U wilt immers ook niet altijd de buurman of iemand anders die u kent naar zijn dure gereedschap vragen. Maar waar moet u op letten bij de de keuze voor een goede boormachine en aan welke eisen moet het voldoen? Daarover leest u meer in deze blog.
Ten eerste is het belangrijk een paar termen in uw achterhoofd te houden;
- Het vermogen – hoeveel stroom verbruikt de boormachine dat in watt W staat aangegeven.
- De kracht – dus hoe snel kan de boormachine schroeven en boren ofwel het draaimoment. Vaak is dit bij zachte materialen lager dan bij harde zodat u er niet doorheen boort.
- De capaciteit – hoe lang houdt de boormachine het vol. Dit wordt uitgedrukt in Ampère-uur (AH). Heeft u een kleine boorklus, dan is een accu van een of twee AH genoeg om tussendoor niet op te hoeven laden.
Welke types bestaan er?
Daarnaast is het van belang om te weten dat er meerdere types zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld accuboormachines, klopboormachines en boorhamers. Ieder van deze boormachines heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen die wij in een notendop uitleggen.
De accuboormachine is een echte allrounder waarmee u zowel in hout, metaal, kunststof en zachtere steensoorten kunt boren. U kunt zowel schroeven als boren door de verschillende boorhouders, maar daarover later meer.
Klopboormachines maken een kloppende beweging wat wil zeggen dat ze niet alleen ronddraaien zoals bij een accuboormachine. Om die reden is een klopboormachine veel krachtiger en kan bijvoorbeeld ook door hard materiaal boren zoals steen. Bij zachte materialen zet u de klopfunctie uit om het materiaal niet te beschadigen.
Boorhamers ofwel hamerboormachines zijn zelfs geschikt voor (gewapend) beton doordat een hamerende beweging wordt gemaakt. Ideaal om robuuste materialen te boren of zelfs te slopen. Dit dan wel met behulp van een beitel.
Verschillende soorten boorkoppen
Boorhouder is in principe een ander woord voor boorkop, waarin we een klein onderscheid tussen snelspan en SDS-boorkoppen maken. Snelspanboorkoppen kunt u met een draaibeweging vastmaken en zijn meestal in accuboormachines en klopboormachines verwerkt. SDS-boorkoppen hebben een kliksysteem en zijn verwerkt in de meeste boorhamers.
Het adres in Nederland om machines en gereedschap te huren
Mocht u na het lezen van deze blog nog steeds het gevoel hebben dat u niet weet welke boormachine u nodig heeft? Bij 123 Machineverhuur kunnen onze vakkundige professionals precies uitleggen waar u verder nog op moet letten bij het huren van boormachines. Via de website huurt u eenvoudig een boor voor de periode dat u zelf bepaalt. 123 Machineverhuur heeft allerlei verschillende gereedschappen voor uw bouwproject of sloopklus. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.