Meetapparatuur

Theodoliet

Staat u een meetklus te wachten waar hoge nauwkeurigheid van groot belang is? Kom dan een theodoliet huren bij 123 Machineverhuur. De theodoliet is een hoekmeetinstrument waarbij zowel horizontale als verticale hoeken gemeten worden. Het apparaat bevat een objectief en een oculair, waarmee de verticale en horizontale assen waargenomen kunnen worden.

De theodoliet wordt met name in de bouw- en landmeetkunde gebruikt. U ziet de theodoliet dan ook regelmatig langs de kant van de weg staan. Wilt u tijdelijk gebruikmaken van een theodoliet? Huur dan uw exemplaar bij 123 Machineverhuur.

Wat is een theodoliet?

Een theodoliet is een hoekmeetinstrument, die in de volksmond ook wel bekendstaat als een landmeter. Hiermee meet u met hoge nauwkeurigheid horizontale en verticale hoeken, zodat er geen fouten gemaakt worden. Dit proces voltrekt zich middels een kijker, die om twee verschillende assen kan draaien om de hoek op te meten. De eerste as is verticaal en de tweede is horizontaal. Staat de theodoliet waterpas, dan ziet u de eerste as in een verticale positie en de tweede dus in de horizontale. Daarnaast zijn er optische en elektronische theodolieten.

Waarvoor gebruik je een theodoliet?

Een theodoliet gebruikt u voor het meten van hoeken en het meten van afstanden. Vaak wordt dit in de bouw of wegenbouw gebruikt of voor kadastrale werkzaamheden, waarbij u kunt denken aan grensbepaling. Tekenwerk, gericht op de realisatie van cartografie, is een andere toepassing waarbij de theodoliet van pas komt.

De theodoliet is onder andere voorzien van een infraroodsignaal, die wordt afgegeven bij gebruik ervan. Deze signalen worden uitgestuurd en vervolgens teruggekaatst, zodat de meting voltrokken kan worden. Een theodoliet die uitgerust is met 3D-tooling luistert ook wel naar de naam totalstation, terwijl de eerste variant in 1725 door de Engelsman Jonathan Sisson werd ontwikkeld.

Huren van totalstation

Het huren van een totalstation kan een uitkomst zijn als u een theodoliet niet dagelijks of wekelijks gebruikt. Belangrijk om te weten is dat elke theodoliet die er bestaat een standaardafwijking heeft. Ondanks de hoge mate van precisie, bestaat elk toestel uit fouten. Degene die met het totalstation werkt, moet daarom weten wat die afwijkingen zijn om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen werken. Bij 123 Machineverhuur zullen we u alle benodigde informatie leveren als u een theodoliet bij ons huurt.

123 Machineverhuur

U huurt een theodoliet of andere meetapparatuur gemakkelijk via de website van 123 Machineverhuur. U plaatst de theodoliet in uw winkelmandje. Als u vervolgens aangeeft wanneer u de theodoliet nodig heeft, dan kijken wij of de gewenste theodoliet dan ook beschikbaar is. Uw reservering is niet definitief tot wij akkoord hebben bevonden. Dit proberen we binnen 24 uur kenbaar te maken aan u via de mail of we bellen u. U kunt de theodoliet vervolgens in de voor u dichtstbijzijnde vestiging van 123 Machineverhuur ophalen. Wij leveren een theodoliet altijd inclusief statief en we zorgen dat u op de hoogte bent van de werkwijze van desbetreffende theodoliet.

SAMEN MAKEN WE ER WERK VAN!